Moni kärsii kuivasta ihosta etenkin syksyn tullen. Talvea kohden ongelma usein vain pahenee, ja ihon kiristys ja kuivuminen voi hankaloittaa jokapäiväistä elämää. Myös iän karttuessa iho kuivuu entistä helpommin.

Auringonvalo ja ihon pesu

Etenkin suomalaisilla kuivaan ihoon voi vaikuttaa vähäinen auringonvalo. Toisin kuin usein luullaan, aurinko ei kuivata ihoa, vaan se päinvastoin on kuivalle iholle hyväksi. Ihon ulointa kerrosta kutsutaan orvaskedeksi. Sen vahingoittuminen voi johtaa ihon ylenpalttiseen kuivumiseen. Tällöin syynä on usein se, että ihoa hangataan liiallisesti pesun aikana. Ihoa ei siis kannata harjata erilaisilla pesuharjoilla. Tavallinen pesu kosteuttavalla saippualla riittää.

Myös liian vahvojen puhdistusaineiden käyttäminen voi johtaa orvaskeden vahingoittumiseen ja ihon kuivumiseen. Jos kärsii kuivasta ihosta, kannattaa myös mahdollisten kuorinta-aineiden käyttöön kiinnittää huomiota. Niissä kannattaa suosia mahdollisimman hellävaraisia tuotteita, ja iho kuoria enintään kahdesti viikossa.

Sisäilma

Myös liian lämmin sisäilma voi olla yksi syy ihon kuivumiseen. Sopiva sisälämpötila onkin noin 21-22 astetta. Jos sisäilma on todella kuiva, kannattaa harkita esimerkiksi ilmankostuttimen ostamista. Makuuhuoneessa sisälämpötilan voi lisäksi pitää vielä muutamaa astetta muuta asuntoa alhaisempana.

Ruokavalio ja vedensaanti

Ruokavaliossa kannattaa kiinnittää huomiota etenkin monipuolisuuteen ja siihen, että saa tarpeeksi hyviä rasvoja. Myös vitamiinien saannista on syytä huolehtia. Etenkin niinä kuukausina kun aurinko ei paista, voi d-vitamiinin lisäyksestä olla hyötyä. Riittävä vedenjuonti auttaa myös kuivaan ihoon. Jos vedensaanti on liian vähäistä, voi tämä näkyä myös ihon huonona kuntona.

Kosteusvoiteet

Kosteusvoiteita valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ne sopivat juuri omalle ihotyypille. Kannattaa lisäksi muistaa, että kosteusvoiteitakaan ei pidä laittaa liikaa. Jos niitä lisää liian paksusti, saattavat ne tukkia ihohuokoset. Joten vaikka iho olisikin todella kuiva, kannattaa muistaa kohtuus kaikessa.