Ihon kuorinnalla tarkoitetaan kuolleen ihosolukon poistamista ihon pinnalta. Tämän tulisikin kuulua jokaisen itsestään ja ihostaan huolta pitävän rutiineihin, vähintään kerran viikossa. Kuorinta voidaan tehdä kemikaalisesti tai mekaanisesti. Kemikaalinen ihon kuorinta tehdään kuorinta-aineilla, jotka sisältävät erilaisia happoja, ja jotka auttavat poistamaan kuollutta ihosolukkoa. Mekaaninen ihon kuorinta taas viittaa sellaisten kuorintatuotteiden käyttöön, joissa niihin lisätyt rakeet itsessään kuorivat ihoa, poistaen kuolleen ihosolukon. Ihon kuorinnan tärkeys korostuu etenkin kuivan ihon hoidossa.

Miksi ihon kuorinta on tärkeää?

Ihon kuorinta on erityisen tärkeää ikääntyvälle iholle. Ikääntyvässä ihossa solujen uusiutuminen hidastuu, ja vanhat ihosolut kasaantuvat ihon pinnalle. Näin ollen iho saattaa näyttää samealta ja kuivalta. Lisäksi ihosolujen keräytyminen ihon pinnalle voi johtaa myös ihohuokosten tukkiutumiseen, joka vuorostaan saattaa aiheuttaa epäpuhtauksia ja altistaa jopa aknelle. Ihon kuorinta auttaa poistamaan näitä ihon pinnalle kerääntyneitä ihosoluja, tehden tilaa uusille ihosoluille niiden alla. Tämä taas auttaa kosteuttavia ihonhoitotuotteita imeytymään ihoon entistä tehokkaammin. Näin ollen iho näyttää raikkaammaalta ja nuorekkaammalta.

Kuorinta-aineen valinta

Kuorinta-aineen valinta riippuu pitkälti omasta ihotyypistä. Jos iho on erityisen herkkä tai altis aknelle, kannattaa kuorintatuotteet valita erityisen tarkkaan. Ihoa ei myöskään pitäisi kuoria lainkaan jos iho on erittäin kuiva, ohut tai ärtynyt. Luonnollisesti myös jos kärsii coupe rosasta, ihotulehduksista tai ihottumasta, ei kuorintaa tällöinkään suositella.

Vältä liikaa hankaamista

Kuorinta suoritetaan niin, että kosteutetulle iholle lisätään kuorinta-ainetta hellavaraisesti pyörivin liikkein. Kuorinta kannattaa suorittaa mahdollisimman hellävaraisesti ettei iho ärsyynny. Vartalokuorintaa tehtäessä huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti helposti kovettuviin kyynärpäihin sekä polviin. Kuorinnan jälkeen iho huuhdellaan runsaalla lämpimällä vedellä.

Erityisesti kasvojen ihoa kuoriessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei kuorintaa suorita liian kovakätisesti. Esimerkiksi silmänympärysiholle, joka on erityisen ohut ja herkkä, ei kuorintaa tulisi suorittaa lainkaan. Myös poskipäiden ihon kohdalla kannattaa kuorinta suorittaa varovaisesti eikä hangata liikaa. Kuorintaa ei tulisi myöskään tehdä liian usein. Suositus on maksimissaan kaksi kertaa viikossa. Jos ihoa kuoritaan liikaa, saattaa se näyttää ärtyneeltä tai kuivua liikaa.

Muista ihon kosteutus

Kuorinnan jälkeen kasvojen ihoa kannattaa helliä kasvonaamiolla. Kasvonaamioksi kannattaa valita kosteuttava naamio, sillä kuorinnan jälkeen iho on kaikista vastaanottavaisin kosteutukselle. Samoin kokovartalokuorinnan jälkeen iholle kannattaa lisätä kosteusvoidetta.

Ihon kuorinta on siis yhtä tärkeä osa ihonhoitorutiinia kuin jokapäiväinen kosteutuskin. Jos ihoa ei kuori riittävän usein, kertyy kuollut ihosolukko ihon pinnalle tehden ihosta kuivan ja samean näköisen. Kuorinta kannattaa siis ottaa osaksi joka viikkoista kauneudenhoitorutiinia. Kuorinta-aineita on tarjolla lukuisia erilaisia, ja erilaisin tuoksuin varusteltuina. Ihon kuorinnasta voi näin ollen tehdä ihanan viikottaisen hemotteluhetken vaikka kylvyn yhteyteen. Jos kuorinnan on laiminlyönyt aikaisemmin, sen vaikutukset huomaa varmasti jo muutaman kerran jälkeen. Iho näyttää ja tuntuu kosteutetummalta ja nuorekkaamalta.