Hiukset kasvavat keskimäärin noin sentin kuussa. Voiko pitkistä hiuksista haaveileva jotenkin sitten kiihdyttää hiusten kasvua? Hiusten kasvun nopeuttamiseen on olemassa monia eri keinoja. Markkinoilla on erilaisia vitamiineja ja lisäravinteita joiden sanotaan nopeuttavan hiusten kasvua, mutta kannattaako niihin laittaa rahaa? Toimivatko kotikonstit hiusten kasvun nopeuttamisessa?

Lisäravinteet

Erilaiset hiusten kasvua lupaavat vitamiinit ovat monelle tuttuja, varmasti etenkin Instagram -vaikuttajien sivuilta. Näiden vitamiinien positiiviset vaikutukset hiusten kasvuun perustuvat puhtaasti niiden ainesosiin, jotka sisältävät usein biotiinia tai D, A, C ja E-vitamiineja. Jos kuitenkin näiden vitamiinien käyttäjä ei kärsi minkään näiden puutostilasta, ei niillä todennäköisesti ole vaikutusta hiusten kasvuun. Jos taas kärsii jonkin vitamiinin puutostilasta jonka vuoksi hiusten kasvu on hidastunut, saattaa lisäravinteista hyvinkin olla hyötyä.

Oikeanlainen ruokavalio

Tärkein asia niin hiusten kasvussa kuin muussakin hyvinvoinnissa on oikeanlainen ja monipuolinen ruokavalio. Hiusten kasvu vaatii proteiinin sitomista hiusainekseen, joten oikea määrä proteiineja ruokavaliossa on tärkeää. Kohtalainen määrä hiilihydraatteja, sekä riittävä määrä vihanneksia, ovat myös tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota. Hiusten vahvistumisesta haaveilevan kannattaa lisätä ruokavalioonsa kananmunia, kalaa sekä valkoista lihaa. Hyvien rasvojen saanti sekä riittävä veden juonti ovat myös tärkeitä hiusten kasvun kiihdyttämisessä. Liiallisella maitotuotteiden kulutuksella taas saattaa olla negatiivinen vaikutus hiusten kasvun kannalta.

Kotikonstit

Hiusten kasvun kiihdyttämiseen voi myös kokeilla erilaisia kotikonsteja. Hiusnaamion voi tehdä esimerkiksi kananmunista, hunajasta ja öljystä. Naamio levitetään hiuksiin ja annetaan vaikuttaa noin puolesta tunnista yhteen tuntiin. Hoidon voi toistaa muutaman kerran viikossa. Myös päänahan hieronnan ollaan katsottu nopeuttavan hiusten kasvua. Hieronta kiihdyttää päänahan verenkiertoa, ja hiukset saavat näin paremmin ravintoa. Päänahan hieronnan yhteydessä voi käyttää rosmariiniöljyä. Jos hieronnan haluaa tehdä pelkästään öljyllä, voi rosmariiniöljyä lisätä muutaman tipan esimerkiksi kookos- tai oliiviöljyn joukkoon. Vaihtoehtoisesti rosmariiniöljyä voi lisätä shampoon joukkoon, ja hieroa päänahkaa pesun yhteydessä.