Hiusvärien sisältämät kovat kemikaalit ovat aina pieni riski hiuksia värjätessä. Etenkin marketeissa myytävissä hiusväreissä on aina allergiariski. Jokainen värjäyskerta lisää riskiä herkistyä väreille. Joillakin tämä herkistyminen voi tapahtua vuosien aikana, kun toiset eivät taas saa koskaan oireita.

Kemikaaleja sisältäville hiusväreille on kuitenkin olemassa vaihtoehtoja. Kasvivärit ovat turvallisempi keino saada uutta väriä hiuksiin. Kasvivärit eivä sisällä kemikaaleja, vaan ne on tehty täysin luonnollisista ainesosista. Monelle tuttu kasviväri on varmasti kuparinpunainen henna. Kasvivärit eivät sisällä hiuksia vaurioittavia aineksia, vaan ne päinvastoin hoitavat hiusta. Toisin kuin perinteiset hiusvärit, kasvivärit eivät muuta hiusten rakennetta, sillä ne kiinnittyvät hiuksen pintakerrokseen.

Siinä missä perinteisillä hiusväreillä hiusten väriä voi muuttaa lennossa vaaleasta mustaan, tai toisin päin, kasvivärit eivät kuitenkaan toimi näin. Kasviväreillä hiuksia värjätessä lopputulos riippuu aina pohjalla olevasta väristä. Kasviväreillä ei myöskään voi vaalentaa hiusta. Jos omassa pohjassa kuitenkin on vaaleita vivahteita, voi kasvivärillä kirkastaa hiusta ja lisätä siihen eri sävyjä. Myöskään viileitä värejä kasviväreillä ei juurikaan saada luotua, vaan sävy on aina lämmin.

Kasvivärit myös kehittyvät ensimmäisten 48 tunnin aikana värjäämisestä, joten lopputulos on kauneimmillaan vasta muutaman päivän päästä. Kasviväreillä värjätessä hius myös vahvistuu ja tuntuu terveemmältä kuin synteettisillä väreillä värjätessä. Kun synteettisten värien käytön lopettaa ja siirtyy kasviväreihin, huomaa pitkällä aikavälillä varmasti eron hiusten kunnossa.

Kasvivärit toimivat hyvin myös harmaiden hiusten peittämisessä. Toisaalta taas täysin peittävää tulosta niillä ei saa aikaan, vaan harmaat näkyvät hieman vaaleampina sävyinä värjätyissä hiuksissa. Lisäksi hyvää kasviväreissä on se, että niillä värjätessä juurikasvua ei juurikaan huomaa, sillä kasvivärit haihtuvat pois tasaisesti.

Jos siis synteettisten hiusvärien turvallisuus ja mahdolliset haittavaikutukset mietityttävät, kannattaa kasvivärit ehdottomasti ottaa kokeiluun. Niille, jotka haluavat nopeasti ja radikaalisti vaihtaa hiustensa väriä, eivät kasvivärit kuitenkaan sovellu. Kasviväreillä aikaansaatu lopputulos kun on aina luonnollisempi kuin synteettisillä väreillä, ja riippuvainen oman hiuksen sävystä. Myöskään vaaleita sävyjä niillä ei saa aikaan, mutta jos haluaa testata kaunista kuparinpunaista, suklaan ruskeaa, mustaa tai lämpimän vaaleaa sävyä, voivat kasvivärit olla täydellinen vaihtoehto.